EWA ZDUŃCZYK

Jestem dyplomowanym dietetykiem, psychodietetykiem, a także pedagogiem i kulturoznawcą, co pozwala mi szerzej spojrzeć na zagadnienia związane ze zdrowym odżywianiem.

Ukończyłam studia magisterskie z dietetyki na Wydziale Lekarskim Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Jako członek prestiżowego stowarzyszenia dietetyków Academy of Nutrition and Dietetics (USA) uczestniczę w wielu konferencjach naukowych i szkoleniach, również zagranicznych.

Moje zainteresowania zawodowe koncentrują się wokół dietoterapii w zespole policystycznych jajników (PCOS), insulinooporności oraz chorobach autoimmunologicznych i metabolicznych.

Specjalizuję się również w układaniu diet roślinnych (wegańskich i wegetariańskich).

W grudniu 2018 uczestniczyłam w szkoleniu School of Insulinresistance Therapy organizowanym przez Fundację Insulinooporność i po zdaniu egzaminu zostałam wpisana na listę specjalistów polecanych insulinoopornym.

W marcu 2022 uczestniczyłam w szkoleniu School of Insulinresistance Therapy PRO organizowanym przez Fundację Insulinooporność i po zdaniu egzaminu zostałam wpisana na listę specjalistów polecanych insulinoopornym.

W 2020 roku ukończyłam studia podyplomowe z psychodietetyki.

W 2022 roku ukończyłam roczne Studium Zaburzeń Odżywiania organizowane przez Ogólnopolskie Centrum Zaburzeń Odżywiania.

Wybrane kursy i szkolenia

  • Dietoterapia chorób autoimmunologicznych: tarczyca i cukrzyca – odległa lokalizacja, wspólny mianownik – autoagresja
  • Dietoterapia w zespole metabolicznym, PCOS, insulinooporności
  • Edukator w cukrzycy
  • Edukacja żywieniowa i wsparcie psychologiczne pacjenta diabetologicznego
  • Dieta wegetariańska i wegańska – prawidłowe bilansowanie diet roślinnych w teorii i praktyce
  • Prowadzenie pacjenta po zabiegu bariatrycznym
  • Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej
  • School of Insulinresistance Therapy
  • Specyficzne zaburzenia odżywiania oraz zaburzenia jedzenia w sporcie

Certyfikaty