Kim jestem?
Nazywam się Ewa Zduńczyk i jestem dyplomowanym dietetykiem i psychodietetykiem.
Od wielu lat pracuję z kobietami w drodze do równowagi hormonalnej. Na moje wsparcie możesz liczyć już od pierwszych kroków po usłyszeniu diagnozy, przez indywidualnie dobrane plany żywieniowe aż po siostrzeńskie zrozumienie. Chcę, żebyś w naszej współpracy czuła się swobodnie. Dlatego przestrzeń, którą tworzę, jest absolutnie wolna od oceniania i zawstydzania. Mam dla Ciebie dużo empatii i zrozumienia.
Sama otrzymałam diagnozę PCOS ponad 15 lat temu i wiem, jak ważny jest dostęp do rzetelnej wiedzy, sprawdzonych i smacznych przepisów i życzliwego wsparcia.
Dzielę się swoją akademicką wiedzą i doświadczeniem zdobywanym na przestrzeni ostatnich lat. Nadal biorę udział w szkoleniach i konferencjach naukowych, to właśnie podczas jednej z konferencji poznałam Angelę Grassi, która jest pionierką badań w obszarze dietoterapii w zespole policystycznych jajników.
Wiem, że często po diagnozie pojawia się mnóstwo pytań i wątpliwości.
- Co mogę jeść mając zaburzenia hormonalne ?
- Czy to znaczy, że już nigdy nie będę mogła jeść słodyczy ?
- Czy już zawsze będę musiała być na restrykcyjnej diecie ?
- Gdzie znaleźć przepisy na potrawy, przyjazne osobom z IO, PCOS, endometriozą ?
- Gdzie szukać sprawdzonych informacji o zaburzeniach hormonalnych ?
Moje zainteresowania zawodowe koncentrują się wokół dietoterapii w zespole policystycznych jajników (PCOS), insulinooporności, endometriozy oraz zaburzeń hormonalnych. Mam też doświadczenie w prowadzeniu pacjentów po zabiegu bariatrycznym. Pomogę Ci w prawidłowym zbilansowaniu diet roślinnych bo wierzę, że wbrew wielu opiniom, potrawy wegetariańskie i wegańskie mogą wspierać prawidłową równowagę hormonalną.
Jestem członkiem prestiżowego stowarzyszenia dietetyków Academy of Nutrition and Dietetics (USA). Magisterskie studia z dietetyki na Wydziale Lekarskim Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, kontynuowałam na studiach podyplomowych z psychodietetyki.
Jestem na liście specjalistów polecanych insulinoopornym po szkoleniach w School of Insulin Resistance Therapy organizowanych przez Fundację Insulinooporność.
Prywatnie, już podczas studiów kulturoznawczych, zafascynowała mnie praca z archetypem Wiedźmy. Silnej, niezależnej i mądrej kobiety. Początkiem tej trwającej już wiele lat relacji była książka Mony Chollet „Czarownice. Niezwyciężona siła kobiet”. Pogłębianie tej wiedzy przygotowało mnie także do pracy z kobietami.
Wierzę, że każda kobieta powinna móc wybrać swój styl życia, to jak się realizuje, co jej w życiu przynosi satysfakcję i spełnienie. W pracy z kobietami podkreślam, że możemy pielęgnować swoją kobiecość także od strony emocji związanych z jedzeniem. Uczę afirmacji kobiecości w zdrowej relacji z wizerunkiem własnego ciała. Ciałożyczliwość, ciałopozytwność to bardzo ważny aspekt mojej pracy. Założenia współczesnego siostrzeństwa są mi bardzo bliskie. Tak żyję i pracuję, dając zrozumienie, empatię, uważnie słuchając i nie osądzając. Kiedy daję moim pacjentkom rady, to zawsze tylko i wyłącznie z miejsca wsparcia w realizacji ich celu. To wartości, które są osią naszej współpracy.
Jestem dyplomowanym dietetykiem, psychodietetykiem, a także pedagogiem i kulturoznawcą, co pozwala mi szerzej spojrzeć na zagadnienia związane ze zdrowym odżywianiem.
Ukończyłam studia magisterskie z dietetyki na Wydziale Lekarskim Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.Jako członek prestiżowego stowarzyszenia dietetyków Academy of Nutrition and Dietetics (USA) uczestniczę w wielu konferencjach naukowych i szkoleniach, również zagranicznych.
Moje zainteresowania zawodowe koncentrują się wokół dietoterapii w zespole policystycznych jajników (PCOS), insulinooporności oraz chorobach autoimmunologicznych i metabolicznych.
Specjalizuję się również w układaniu diet roślinnych (wegańskich i wegetariańskich).
W grudniu 2018 uczestniczyłam w szkoleniu School of Insulinresistance Therapy organizowanym przez Fundację Insulinooporność i po zdaniu egzaminu zostałam wpisana na listę specjalistów polecanych insulinoopornym.
W marcu 2022 uczestniczyłam w szkoleniu School of Insulinresistance Therapy PRO organizowanym przez Fundację Insulinooporność i po zdaniu egzaminu zostałam wpisana na listę specjalistów polecanych insulinoopornym. W 2020 roku ukończyłam studia podyplomowe z psychodietetyki. W 2022 roku ukończyłam roczne Studium Zaburzeń Odżywiania organizowane przez Ogólnopolskie Centrum Zaburzeń Odżywiania.Wybrane kursy i szkolenia
- Dietoterapia chorób autoimmunologicznych: tarczyca i cukrzyca – odległa lokalizacja, wspólny mianownik – autoagresja
- Dietoterapia w zespole metabolicznym, PCOS, insulinooporności
- Edukator w cukrzycy
- Edukacja żywieniowa i wsparcie psychologiczne pacjenta diabetologicznego
- Dieta wegetariańska i wegańska – prawidłowe bilansowanie diet roślinnych w teorii i praktyce
- Prowadzenie pacjenta po zabiegu bariatrycznym
- Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej
- School of Insulinresistance Therapy
- Specyficzne zaburzenia odżywiania oraz zaburzenia jedzenia w sporcie