Sok z buraka od lat jest ceniony w medycynie naturalnej i wśród osób dbających o zdrowy tryb życia. Jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne mogą przynieść wiele korzyści dla organizmu. Buraki są bowiem bogate w witaminy, minerały i naturalne antyoksydanty i wspierają funkcjonowanie układu krążenia, odporność i trawienie. Przygotowałam dla Ciebie kompleksowy poradnik – dowiesz się z niego, na co pomaga sok z buraków i w jaki sposób go pić.
Na co pomaga sok z buraka?
Lekarze i specjaliści żywienia podkreślają, że sok z buraków to prawdziwy eliksir zdrowia. Regularne spożywanie przynosi wiele korzyści, które wynikają z wysokiej zawartości składników odżywczych, np. witamina C, witamina A, kwas foliowy, żelazo oraz przeciwutleniacze.
Właściwości soku z buraka:
- Pozytywny wpływ na układ krążenia
Obecne w burakach azotany pomagają w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie tętnicze. Dzięki temu sok z buraka jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem lub problemami sercowo-naczyniowymi.
- Wspiera wydolność organizmu
Sok doceniają także osoby aktywne fizycznie, ponieważ poprawia on zdolności wysiłkowe w trakcie treningu.
- Detoksykacja
Substancja wspiera pracę wątroby i pomaga usuwać toksyny z organizmu.
- Wzmacnia układ odpornościowy
Właściwości przeciwzapalne pomagają wzmacniać układ odpornościowy – sok może być zatem pomocny w walce z infekcjami.
- Obniżenie poziomu cholesterolu
Błonnik zawarty w soku wiąże się z cząsteczkami cholesterolu i zwiększa jego wydalanie z organizmu.
- Chroni przed działaniem wolnych rodników
Sok z buraka bogaty jest w przeciwutleniacze (głównie betainę), która odpowiada m.in. za czerwony kolor tego warzywa. Składniki te chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia.
- Przywraca równowagę kwasowo-zasadową w żołądku
Efektem włączenia do diety soku z buraka będzie również złagodzenie objawów ze strony układu pokarmowego, np. zmniejszenie zgagi.
Sok z buraków: kiedy i jak długo można go pić?
Warto podkreślić, że sok z buraka czerwonego wymaga odpowiedniego podejścia – dzięki temu możesz w pełni wykorzystać jego potencjał. Spożywaj go regularnie, ale nie w nadmiarze. Optymalna pora na wypicie soku to rano, ponieważ wtedy organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze. Sok z buraka na czczo pozwala na szybsze działanie jego prozdrowotnych właściwości, choć nie każdy organizm dobrze toleruje napoje na pusty żołądek. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z sokiem z buraka, to rozpocznij od niewielkich ilości, np. 50 ml dziennie. Stopniowo możesz zwiększyć dawkę do 200-250 ml. Dzięki temu unikniesz ewentualnych problemów trawiennych lub dyskomfortu ze strony układu pokarmowego. Ważne jest również, by nie spożywać soku z buraka bez przerwy przez dłuższy czas – rób kilkudniowe przerwy co kilka tygodni, aby organizm nie przyzwyczaił się zbytnio do jego działania.
Sok z buraka: przepis
Zdrowy sok z buraków przygotujesz bardzo szybko – możesz go także dostosować do własnych upodobań smakowych. Zwróć uwagę na dwa istotne aspekty podczas przygotowywania. Pierwszym z nich są buraki – warzywo powinno pochodzić z pewnego źródła, np. uprawy ekologicznej. Zadbaj także o odpowiednie oczyszczenie, czyli umyj je i obierz przed wyciskaniem. Możesz wzbogacić smak i wartość odżywczą napoju poprzez dodanie innych warzyw lub owoców, np. marchew, jabłko, cytryna.
Jak zrobić sok z buraka krok po kroku?
- Przygotuj 3 średniej wielkości buraki, 2 jabłka i 1 marchewkę.
- Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jabłka i marchewki również umyj, a następnie pokrój na części.
- Wszystkie składniki włóż do wyciskarki lub sokowirówki.
- Gotowy sok przelej do szklanki i spożyj od razu lub przechowuj w lodówce do 24 godzin.
Jabłko wzbogaci napój o słodycz, a marchewka o dodatkowe witaminy.
Często zadawane pytania o sok z buraka
Moje pacjentki mają wiele pytań dotyczących soku z buraków. Poniżej przygotowałam zbiór odpowiedzi na najczęstsze wątpliwości.
Sok z buraka: jak pić?
Postaraj się pić sok powoli i małymi łykami, aby organizm mógł lepiej przyswoić zawarte w nim składniki odżywcze. Najlepiej jest wypić go od razu na świeżo lub w ciągu kilku godzin od przygotowania.
Czy sok z buraka na czczo to dobry pomysł?
Picie soku na czczo to świetny sposób na maksymalne wykorzystanie jego właściwości. Pusty żołądek oznacza bowiem szybsze wchłanianie składników odżywczych. Osoby o wrażliwym układzie pokarmowym powinny spożywać go po posiłku, aby uniknąć ewentualnych dolegliwości.
Sok z buraków: ile pić dziennie?
Zalecana dawka soku z buraka to około 200–250 ml dziennie. Rozpocznij jednak swoją przygodę od 50 ml i stopniowo zwiększaj ilość.
Burak: indeks glikemiczny
Buraki mają średni indeks glikemiczny (IG 65), a ich wpływ na poziom cukru we krwi jest umiarkowany. Sok jest jednak pozbawiony błonnika i może mieć wyższy IG – diabetycy powinni spożywać go w umiarkowanych ilościach.
Sok z buraka w ciąży
Burak jest bogaty w kwas foliowy i wspomaga procesy krwiotwórcze. Jest zatem cennym dodatkiem kobiet w ciąży, a zawarte w soku żelazo wspomaga walkę z anemią, która często dotyka przyszłe mamy. Przed wprowadzeniem soku do diety powinnaś skonsultować się z lekarzem – zwłaszcza jeśli masz cukrzycę ciążową.
Sok z buraka to naturalny sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia. Regularne spożywanie tego napoju wspiera układ krążenia, wzmacnia odporność, dodaje energii i ma wiele innych korzyści zdrowotnych. Napój możesz dopasować do swoich preferencji smakowych dodając do niego marchew, jabłko lub sok z cytryny.
Bibliografia:
- Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2022
- Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 2022.
- Gajda R., Kołodziejczyk A., Podstawy żywienia człowieka z zadaniami, Łódź 2020.
- Kulawik I., Roślinna kuchnia polska, Warszawa 2021.
- Lewandowska A., Niski indeks glikemiczny, Warszawa 2024.
mgr Ewa Zduńczyk
dietetyk i psychodietetyk
Ukończyłam magisterskie studia z dietetyki na Wydziale Lekarskim Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Należę do prestiżowego stowarzyszenia dietetyków Academy of Nutrition and Dietetics (USA). Ukończyłam także szkolenia School of Insulin Resistance Therapy organizowanych przez Fundację Insulinooporność i znajduję się na liście specjalistów polecanych dla insulinoopornych. Od wielu lat pracuję z kobietami w drodze do równowagi hormonalnej i dzielę się z nimi moją wiedzą i doświadczeniem.