Insulinooporność – co jeść a czego nie jeść? Polecana dieta przy insulinooporności

Na samym początku warto wspomnieć, że w insulinooporności komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru we krwi. Prowadzi to do nadmiernego wydzielania insuliny przez trzustkę, co z czasem może powodować rozwój cukrzycy typu 2 oraz innych poważnych schorzeń metabolicznych. Kluczem do zdrowego trybu życia jest właściwa dieta. W tym artykule chciałabym wyjaśnić Ci, czego nie jeść przy insulinooporności, a jakie produkty są polecane najbardziej. 

Insulinooporność: czego nie jeść?

Dieta przy insulinoopornosci odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu stanem zdrowia. Istnieje kilka grup produktów, których należy unikać, aby wspomóc organizm w walce ze schorzeniem i uniknąć dalszych powikłań. Poniżej znajdziesz opis najpopularniejszych produktów insulinogennych, czyli powodujących wzrost insuliny we krwi.

Dieta insulinooporność: czego nie jeść? Cukry proste i słodycze.

Cukry proste, np. te znajdujące się w słodyczach, napojach gazowanych, dżemach czy sokach owocowych są szybko wchłaniane do krwi. Wywołuje to nagły skok poziomu cukru, a organizm w odpowiedzi wydziela duże ilości insuliny. Spożywanie tego rodzaju produktów prowadzi do nasilenia insulinooporności. Przetworzone słodycze, czyli batoniki, ciastka i cukierki zawierają także duże ilości syropu glukozowo-fruktozowego oraz sztucznych dodatków, które dodatkowo obciążają organizm.

Dieta przy io: unikaj produktów z wysokim indeksem glikemicznym

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (biały chleb, biały ryż, makarony, ziemniaki oraz niektóre owoce) powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Z czasem prowadzi to do wzrostu zapotrzebowania na insulinę, co może pogłębiać insulinooporność. Zalecane jest zatem unikanie tych produktów lub zastępowanie ich wersjami pełnoziarnistymi i bogatymi w błonnik – może to pomóc w lepszym zarządzaniu poziomem glukozy.

Dieta w insulinooporności i tłuszcze trans

Tłuszcze trans obecne głównie w produktach smażonych i przetworzonych, takich jak fast food, chipsy, margaryny twarde czy wyroby cukiernicze są szkodliwe dla zdrowia sercowo-naczyniowego i mogą nasilać stany zapalne w organizmie. W diecie na insulinooporność zalecane jest także unikanie tłuszczów nasyconych, np. z tłustych mięs.

Jakie produkty podnoszą poziom cukru we krwi? Alkohol.

Lekarze podkreślają, że spożywanie alkoholu może wpływać negatywnie na metabolizm glukozy i lipidów i może nasilać insulinooporność. Alkohol dostarcza również pustych kalorii, a to ma wpływ na wzrost masy ciała. Szczególnie niekorzystne są drinki zawierające duże ilości cukru, koktajle alkoholowe czy słodzone wina. Osoby z insulinoopornością powinny ograniczyć spożycie alkoholu do minimum lub całkowicie z niego zrezygnować.

Jak widzisz, istnieje kilka grup produktów, które mają szczególnie duży wpływ na rozwój insulinooporności. Należy ich unikać w codziennej diecie.

Insulinooporość: co jeść?

W tej części poradnika skupię się na tym, co jeść przy insulinooporności. Dieta przy io powinna być zbilansowana, bogata w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze. Odpowiednie nawyki żywieniowe mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi oraz zmniejszeniu ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.

Dieta dla insulinoopornych to przede wszystkim:

  1. Warzywa

Specjaliści polecają szczególnie warzywa niskoskrobiowe, czyli brokuły, kalafior, kapustę, ogórki, sałatę, paprykę, pomidory. Są one bogate w błonnik, witaminy, minerały oraz antyoksydanty, które wspierają zdrowie metaboliczne i pomagają w regulacji poziomu glukozy we krwi. Ponadto warzywa te mają niski indeks glikemiczny i nie powodują gwałtownych wzrostów poziomu cukru.

  1. Pełnoziarniste produkty zbożowe

W diecie na insulinooporność dużą rolę odgrywają także pełnowartościowe produkty zbożowe. Zaliczymy do nich brązowy ryż, kasze, pełnoziarnisty chleb, płatki owsiane czy makarony razowe. Wszystkie wymienione produkty mają dużo błonnika i wyróżnia je niski indeks glikemiczny. Dzięki temu pomagają w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi oraz sprzyjają długotrwałemu uczuciu sytości.

  1. Białko

Warto zauważyć, że białko jest niezbędnym składnikiem diety przy insulinooporności, ponieważ pomaga w budowie i regeneracji tkanek. Wybieraj więc produkty takie jak chude mięso (np. drób), ryby, jaja, rośliny strączkowe (np. soczewica, fasola) oraz nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Spożycie białka w każdym posiłku pomaga w stabilizacji poziomu cukru i insuliny.

  1. Zdrowe źródło tłuszczu

Polecam Ci także spożywanie zdrowych tłuszczy, czyli oliwę z oliwek, orzechy, nasiona, awokado i ryby morskie bogate w kwasy omega-3. Ich zadaniem jest wspieranie zdrowia sercowo-naczyniowego i poprawa wrażliwości na insulinę. Tłuszcze tego rodzaju nie powodują gwałtownych wzrostów poziomu glukozy, a także pomagają w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Włączenie ich do diety przy insulinooporności jest zatem kluczowe.

  1. Owoce o niskim indeksie glikemicznym

W diecie dla insulinoopornych nie powinno zabraknąć owoców o niskim ig. Zaliczymy do nich: jagody, truskawki, maliny, grejpfrut, jabłka czy wiśnie. Owoce dostarczają błonnika, witamin oraz antyoksydantów. Warto jednak spożywać je z umiarem i unikać tych o wysokim ig, np. bananów czy winogron.

  1. Fermentowane produkty mleczne

Jogurt naturalny, kefir czy maślanka mogą korzystnie wpływać na mikroflorę jelitową – ma to znaczenie dla ogólnego zdrowia metabolicznego. Produkty mleczne są również źródłem białka i probiotyków, które wspierają układ trawienny i mogą przyczyniać się do poprawy wrażliwości na insulinę. Wybieraj wersje bez dodatku cukru – wielu producentów dodaje go do różnego rodzaju jogurtów.

Sprawdź moje gotowe jadłospisy dla osób z insulinoopornością. Przygotowałam dietę tradycyjną, jesienno-zimową, wegańską i wersję z produktami z Biedronki. Wszystkie diety mają do wyboru kilka kaloryczności: 1550 kcal, 1750 kcal, 1950 kcal. Mogę także zmodyfikować ją pod Twoje zapotrzebowanie.

Insulinooporność: jak schudnąć?

Wiele osób ma problem ze schudnięciem przy insulinooporności. Kluczem do sukcesu jest zbilansowana dieta, zdrowy tryb życia i regularna aktywność fizyczna. Zebrałam dla Ciebie kilka najważniejszych porad, które pomogą Ci osiągnąć prawidłową wagę i lepsze samopoczucie.

Regularne posiłki

Dieta w insulinooporności to nie tylko odpowiednie produkty, ale także regularne spożywanie posiłków. Pomaga to utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i jest niezwykle istotnym elementem w leczeniu io. Planuj 3-5 posiłków dziennie z zachowaniem równych odstępów czasu między nimi. Dzięki temu unikniesz nagłych spadków poziomu glukozy, które mogą prowadzić do napadów głodu i podjadania. Stałe pory posiłków pomagają także w kontrolowaniu apetytu i sprzyjają lepszemu zarządzaniu wagą.

Brak podjadania pomiędzy posiłkami

Podjadanie między posiłkami może prowadzić do niekontrolowanego wzrostu poziomu glukozy we krwi oraz insuliny. W diecie na insulinooporność ważne jest unikanie przekąsek, które zaburzają procesy metaboliczne i utrudniają utratę wagi. Skup się zatem na spożyciu pełnowartościowych posiłków zaspokajających głód na dłużej.

Aktywność fizyczna

Regularna aktywność fizyczna to jeden z najskuteczniejszych sposobów na poprawę wrażliwości na insulinę i wspomaganie procesu odchudzania. Ruch pomaga w spalaniu kalorii, redukcji tkanki tłuszczowej oraz utrzymaniu masy mięśniowej. Wybierz formę aktywności, która sprawia Ci przyjemność, np. spacerowanie, jazdę na rowerze, pływanie czy trening siłowy. Ćwicz regularnie najlepiej 4-5 razy w tygodniu przez co najmniej 30 minut. Pamiętaj, że każda forma ruchu jest lepsza niż brak aktywności.

Odpowiednia ilość snu

Sen jest bardzo ważny w regulacji procesów metabolicznych oraz wrażliwości na insulinę. Jego brak może prowadzić do zaburzeń hormonalnych, wzrostu apetytu oraz trudności w utracie wagi. Staraj się spać codziennie od 7 do 9 godzin i kładź się do łóżka o stałej porze. Odpowiednia ilość snu nie tylko wspiera proces odchudzania, ale także poprawia samopoczucie i zdrowie psychiczne.

Od 2016 roku pomagam moim pacjentom w walce z insulinoopornością i innymi schorzeniami. W swojej pracy łączę wiedzę z zakresu dietetyki i psychodietetyki. Zapraszam Cię na konsultację dietetyczną online. Porozmawiajmy o tym, co mogę dla Ciebie zrobić.

mgr Ewa Zduńczyk
dietetyk i psychodietetyk

Ukończyłam magisterskie studia z dietetyki na Wydziale Lekarskim Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Należę do prestiżowego stowarzyszenia dietetyków Academy of Nutrition and Dietetics (USA). Ukończyłam także szkolenia School of Insulin Resistance Therapy organizowanych przez Fundację Insulinooporność i znajduję się na liście specjalistów polecanych dla insulinoopornych. Od wielu lat pracuję z kobietami w drodze do równowagi hormonalnej i dzielę się z nimi moją wiedzą i doświadczeniem.

Może tobie się spodobać

owsianka nocna

Dietetyk online

Dlaczego dietetyk online? Jak wybrać dobrego dietetyka? Dietetyk przede wszystkim powinien mieć ukończone studia wyższe (licencjackie bądź magisterskie) na kierunku dietetyka. Wszelkie kursy czy własne doświadczenie („schudłem 20 kilogramów w miesiąc, teraz będę odchudzać innych”) nie dają jakichkolwiek podstaw, by dana osoba mogła tytułować się dietetykiem. Dobry dietetyk zawsze poprosi

Czytaj więcej
jedzenie z błonnikiem

Produkty bogate w błonnik – jakie jedzenie zawiera najwięcej błonnika?

Błonnik pokarmowy nie jest trawiony przez organizm, ale odgrywa kluczową rolę w zdrowej diecie. To właśnie dzięki niemu układ trawienny pracuje sprawnie, a organizm zyskuje ochronę przed wieloma chorobami. Nie wszystkie produkty są źródłem błonnika – znajdziesz go głównie w zbożach, warzywach, owocach i roślinach strączkowych. Jedzenie tych grup pokarmów

Czytaj więcej